*** Asistenta sociala integrata pentru persoanele in varsta - Asezamantul social Sfantul Pantelimon la Manastirea PISSIOTA ***

   Asistenta sociala | pentru persoanele in varsta
     Asezamantul social Sfantul Pantelimon la Manastirea PISSIOTA

APEL UMANITAR
pentru cladirea Asezamantului

Acasa Istoric Statutul asociatiei Stadiul investitiei Investitia
la final
Asistenta sociala Contact

Istoricul Sfintei Manastiri PISSIOTA
Opt decenii in slujba credintei neamului romanesc

Manastirea Pissiota, din Comuna Poienarii Burchi, este ctitorita intre anii 1928-1929 de omul de aleasa cultura, ing. Nicolae Pissiota (1860-1940) si sotia sa Zoe Pissiota (1868-1940), pe mosia cumparata de la familia generalului Gheorghe Angelescu (1850-1923), nume de rezonanta în istoria razboiului de la 1877. Inginerul Nicolae Pissiota, de neam macedonean, nascut in Grecia si stabilit in Muntenia, dispunea de o mare avere, care i-a permis construirea acestui frumos lacas de cult. Satul Poienarii Burchi este atestat documentar la 21 septembrie 1594 pe fosta mosie „Poeana” a Doamnei Stanca, sotia Domnitorului Mihai Viteazul. Satul a fost inchinat, de Doamna Stanca, Manastirii Simonopetras de la Sfantul Munte Athos, în anul 1594. Documentul original se pastreaza la Arhivele Statului din Bucuresti. Biserica este opera arhitectului Ioan Giurgea - o imbinare armonioasa dintre stilul renasterii italiene si elemente bizantine specifice bisericilor din tara noastra. Pentru impodobirea bisericii s-a facut apel la nume celebre: Costin Petrescu (1877-1954), cel care a pictat frescele interioare ale Atheneului Roman, sau Catedrala de la Alba Iulia, si ucenicul acestuia, Gheorghe Eftimiu.

Manastirea PISSIOTA

Icoana Maicii Domnului

Manastirea PISSIOTA - lacas de cult
Imbinare armonioasa dintre stilul renasterii italiene si elemente bizantine

Portretele ctitorilor si ale Patriarhilor Miron Cristea si Justinian Marina sunt realizate de pictorul Vasile Rudeanu (în 1956). Catapeteasma bisericii este sculptata in lemn de trandafir si de cires adus din Grecia, facand un echilibru intre sensibilitate si migala sub influenta artei italienesti. Mobilierul bisericii este sculptat în lemn de stajar cu motive nationale, de catre sculptorul Anghel Dima, în 1928, nume celebru, autorul sculpturii lui Mihai Eminescu din fata Atheneului Roman. Pardoseala este din marmura rosie de Carrara, iar sub fundatia bisericii se afla criptele din marmura unde isi dorm somnul de veci ctitorii si familiile acestora. In interiorul bisericii se gasesc icoane si candele de argint in stil brancovenesc, precum si trioade, penticostare si octoihuri vechi.

Manastirea PISSIOTA    Manastirea PISSIOTA   Manastirea PISSIOTA

Elementul religios definitoriu din Sfanta Manastire Pissiota este reprezentat de Icoana Maicii Domnului cu Pruncul - icoana facatoare de minuni. Icoana este pictata pe lemn de stejar pe fundal de brocatura bizantina sub semnatura cunoscutului portretist Gheorghe Eftimiu, ucenicul celebrului pictor Costin Petrescu.Timp de doua decenii, dupa inaugurare, intre anii 1928-1948 a fost manastire de calugari. In anul 1948, Patriarhul Justinian Marina o transforma in manastire de maici, stare sub care a existat pana în 1962, cand a fost desfiintata. In anul 1993, dupa 31 de ani de ruinare, manastirea isi reia din nou cursul activitatii sale, cu viata chinovitica (viata de obste). In prezent, in manastire se nevoiesc 23 de maicute si un preot duhovnic, unde rugaciunea se armonizeaza cu munca, existand ateliere de croitorie in care se confectioneaza vesminte si haine preotesti, de tesut covoare, ce le permit oamenilor de aici sa-si agoniseasca putinii bani pentru restaurarea manastirii.

- asistenta sociala integrata pentru persoanele in varsta

  © 2008 Manastirea PISSIOTA
    - Toate drepturile rezervate   

Acasa Istoric Statutul asociatiei Stadiul investitiei Investitia
la final
Asistenta sociala Contact

*** Asistenta sociala integrata pentru persoanele in varsta - Asezamantul social Sfantul Pantelimon la Manastirea PISSIOTA ***